dps.pl home O serwisie www.dps.pl Prezentacja Domu Pomocy Spolecznej
       
Domy Pomocy Spolecznej prawo organizacje radar mieszkańcy recenzje oferty świat extra
 

 

UWAGA! DPS FORUM NIE PONOSI ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA TREŚĆ I JAKOŚĆ PREZENTOWANYCH OFERT - o ile nie zaznaczono inaczej

 

VIRTUAL FOOD - wirtualna kuchnia.Oprogramowanie wspomagające przygotowanie i planowanie potraw

(mat. nadesłany, DPS Forum 25.02.2005)

 

Program komputerowy przeznaczony do planowania potraw dla osób przebywających w Domach Opieki Społecznej.

Program tego typu może być pomocnym rozwiązaniem w DPS-ach, gdzie szczególną uwagę przywiązuje się do przygotowanych posiłków (diety dla trzustkowców, cukrzyków, itp.).

Poniżej przedstawiam wybrane funkcje programu :

Obliczanie:

  • gramatury, kaloryczności, energii (KJ) potrawy,
  • zawartości - białka, węglowodanów, tłuszczy,
  • zawartości - kwasów tłuszczowych, witamin, pierwiastków (wapń, sód, fosfor, potas, magnez), cholestreol w utworzonej potrawie.

Użytkownik, tworzy swoją własną listę potraw (książka kucharska), typuje jakie potrawy będzie jadł w wybranym dniu, ustala liczbę osób i otrzymuje zapotrzebowania (rzeczowo i finansowo).

Pozdrawiam
Roman Jackiewicz

Opis wszystkich funkcji programu można znaleźć:

http://www.dataport.pl
http://www.szefkuchni.pl


Roman Jackiewicz
tel. 503 099 556
e-mail: office@dataport.pl


Ze strony internetowej:

Przygotowanie smacznych i obfitych posiłków tak, aby klient był zadowolony i w przyszłości jeszcze raz skorzystał z usług, to dla hoteli i restauracji priorytetowa sprawa. W szczególności należy zadbać o stany magazynowe produktów, posiadać w kolekcji wiele doskonałych receptur, umiejętnie zaplanować kalendarz potraw i obliczyć gramatury tak, aby zaoszczędzić czas pracy i pieniądze.

Wszystkie z wyżej wymienionych czynności, oraz wiele innych może koordynować jeden pracownik przy wykorzystaniu programu komputerowego Virtual Food.

Codzienne obliczenie gramatur potraw tradycyjnymi metodami, (czyli ręcznie) jest dobre, ale i czasochłonne. Dlaczego nie ułatwić tej pracy? Dietetyk, który raz wprowadzi do komputera potrawy, w ciągu kilku sekund ma wyliczone zapotrzebowania gramatur, gotowe do druku dla kucharza.

Taka łatwość obsługi dotyczy też planowania potraw z dowolnym wyprzedzeniem czasowym. Sprowadza się to, do wybrania dnia i umieszczenia tam wybranej przez Nas potrawy (2 kliknięcia myszką komputerową). Jest to doskonałe rozwiązanie dla hoteli i stołówek, gdzie można łatwo określić ilość stołujących się osób. Planujemy potrawy "na turnus" i kopiujemy na dalsze dni (koniec z pisaniem i stertą niepotrzebnych kartek).

Praca z programem jest tak łatwa, że nawet osoba z minimalną znajomością komputera, bez problemu go opanuje. Zapraszamy również do zapoznania się z nową prezentacją programu (PowerPoint).

Poniżej przedstawiamy możliwości programu:

  • Obliczanie zawartości (kwasów tłuszczowych, witamin, cholesterolu i mikroelementów) w utworzonej potrawie - nowa funkcja,
  • Praca na wielu magazynach (max 7) - nowa funkcja,
  • Planowanie potraw w jednym dniu dla kilku stołówek (max 3 stołówki) - nowa funkcja,
  • Słownik nietypowych gramatur (np. waga 1 łyżki stołowej soli, itp.),
  • Wprowadzanie kaloryczności półproduktów,
  • Obliczanie kaloryczności potraw,
  • Możliwość wpisywania notatek (osobno) dla każdej potrawy (np. sposób przyrządzania, własne sugestie),
  • Magazyn półproduktów (stany, przychód, rozchód),
  • Rejestracja bloczków obiadowych (moduł dla szkół, stołówek),
  • Elektroniczna książka kucharska,
  • Planowanie potraw (kalendarz, łatwa i szybka obsługa),
  • Łączenie potraw w zestawy obiadowe,
  • Przenoszenie potraw na dowolny dzień
  • Obliczanie gramatur (rzeczowo i finansowo)
  • Podział potraw na kategorie (zupa, II danie, sałatka, surówka, deser)
  • Dowolna edycja (nowe potrawy, kasowanie, modyfikacja)

Wydruki:

  • Rzeczowo-finansowy (dla właściciela, księgowej)
  • Rzeczowy dla Mistrza Kuchni
  • Menu potraw dla klientów
  • Szybkie informacje dla pracownika tj.:
    • Ilość potraw w książce,
    • Czy zaplanowano potrawy na aktualny dzień?
    • Ilość osób stołujących się w danym dniu (połączenie z modułem rejestracji bloczków obiadowych)

Zalety:

  • Program obsługuje jeden pracownik (np.: Dietetyk, Szef kuchni),
  • Kompleksowe zarządzanie potrawami,
  • Książka kucharska,
  • Łatwość obsługi, miła dla oka grafika,
  • Możliwość rozbudowy na życzenie klienta,
  • Atrakcyjna cena.

Reasumując program pozwala kontrolować proces przygotowania i planowania potraw, a co za tym idzie zaoszczędzić czas i pieniądze.


Klub
- terminarz
- księga gości
- tablica ołoszeń
- wirtualna kawiarenka
- wyniki ankiety

Ankieta







© I-business group 2000
Webmaster